Skip links

Kas lastega hetkel töötuna ravikindlustust omades kaotan selle, kui alustan ettevõtlusega?

Hetkel on mul ravikindlustus, sest mul on kolm alla 16-aastast last ja kõik alla 8a ning ma olen töötu. Kui aga peaksin nüüd võtma ennast kas FIE´na arvele või loon osaühingu, kas mul on kuidagi ikkagi võimalik, et riik minu eest miinimum sotsiaalmaksu maksab ja mul ravikindlustus säilib. Alustava ettevõtjana poleks mul endal võimalik sotsiaalmaksu nii suures osas maksta. Kas mu ainsad võimalused ongi, et olen kas ilma rahata kodus ja ravikindlustusega või maksta kogu oma teenimis võimalus riigile, et omada ravikindlustust (ravikindlustust ma ka kindlasti vajan).

Vallaste ja Partnerid Blog

Vastus:

Riik maksab kolme alla 19-aastast Eestis elavat kasvatava vanema eest sotsiaalmaksu, sõltumata sellest, millega see vanem veel tegeleb. Kui ta saab ettevõtlustulu, siis vähendatakse FIE avansilist sotsiaalmaksu makset selles kvartalis riigilt laekunud sotsiaalmaksu võrra. OÜ peab sotsiaalmaksu maksma tegelikult välja makstud töötasult/juhatuse liikme tasult.

Vallaste ja Partnerid vastab Teie küsimustele. Maksud ja raamatupidamine.