Skip links

Kas maja müügiga kaasneb mulle ka maksukohustus, kuna ma seal ei ela, seal elab minu abikaasa?

Kas tekib maksukohustus, kui soovin müüa maja, mis on soetatud laenu abil koos abikaasast kaastaotlejaga. Abikaasa on samuti maja kaasomanik. Plaanis on kõigepealt viia läbi lahutus, sest me ei ela koos juba aastaid, kuid kuna laen on kahe peale ja seda maksmata ei tohi jätta, muidu tuleb pank minu lahusvara kallale, siis olen seda laenu kogu aeg üksi tasunud. Abikaasa on nimelt soetamise momendist saadik töötu ja kohe peale soetamist kolisime ka lahku.
Peale lahutust ei ole mul selle majaga midagi muud peale hakata, kui katsuda ära müüa ja maksta pangale laen tagasi. Kas peale müüki tekib minul ka mingi maksukohustus, kuna seda maja kasutas alalise elukohana minu abikaasa, mina ise elan mujal.

Vallaste ja Partnerid Blog

Vastus:

Maksukohustust ei teki ainult sellel inimesel, kes kasutas võõrandatavat eluruumi oma alalise elukohana vahetult enne müüki. Pole oluline, kas abielu on lahutatud või mitte – kaasomandi kasutamise ja võõrandamise reeglid sellest ei muutu, st te saate müüa ainult oma osa, mitte kogu maja. Maksuvabastust saaks kasutada abikaasa ja see laieneks kogu majale juhul, kui ta ka teie osa ära ostaks. Kui abikaasa ei ole oma osa müügist (ja ühtlasi välja kolimisest) huvitatud, siis on asi keeruline.

Vallaste ja Partnerid vastad Teie küsimustele.
Maksud ja raamatupidamine